Türkiye’nin İlk Yerli Üretim Traktörü

Prof. Dr. Hamit Demirtaş, Doç. Dr. Süleyman Kadayıfçılar ve Asistan Dr. Gazanfer Hazardın tarafından üretilen ilk yerli traktör - 1963 model HGS

Gelişmeye çalışan ülkelerde ilk olarak gelişim tarımda başlar. Daha fazla insan gücü gerektiren işlerde makineler kullanılarak insan gücü beşeri sermaye(eğitim) ile güçlendirilip sanayi ve hizmet sektörüne kaydırılır. Bunun neticesinde tarım sektöründe işgücü azalması yaşanmasına karşılık, makine gücü ile birlikte üretim artar.

Prof. Dr. Hamit Demirtaş, Doç. Dr. Süleyman Kadayıfçılar ve Asistan Dr. Gazanfer Hazardın tarafından üretilen ilk yerli traktör – 1963 model HGS

1963 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi aracılığı ile üretilen HGS traktörü Türkiye’nin gelişmesini desteklemek amacıyla üretilmiştir. Fakat üretildiği dönemde daha fazla ses getiren Devrim arabaları filmiyle de günümüzde birçok kişinin bildiği Devrim marka otomobil ile üç Türk mühendis tarafından üretilen HGS aynı kaderi paylaşmıştır.

Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel test sürüşüne dahi çıktığı HGS bir türlü seri üretime geçememiş ve çalışmalar bu nedenle yarım kalmıştır. Saatte 20 km hıza ulaşabilen ve 2 yıllık bir çalışmanın eseri olan HGS bugün hiçbir tarım arazisinde kendine yer bulamamış ve tasarlanıp üretildiği yer olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım araçları sergisinde sergilenmektedir.

Traktorler.NeT

Traktör bilgileri, fiyat listeleri, traktörlerle ilgili teknik içerikler içeren websitesidir. Aklınızdaki traktör modelini sitemizde aratarak hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir